Balik cerita tentang puding roti, mas buat simple jer. jom tengok resepinya...
PUDING ROTI BERKUAH KASTAD
600 ml susu segar - mas guna susu HL jer
13 keping roti gardenia
1/2 cawan gula
13 keping roti gardenia
1/2 cawan gula
2 sudu besar mentega dicairkan
2 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanilla
2 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar kismis - boleh tambah @ kurang
2 sudu besar kismis - boleh tambah @ kurang
Sos Kastad
1 tin susu cair
2 s/b tepung kastad
2 s/b gula
1 tin susu cair
2 s/b tepung kastad
2 s/b gula
Cara :
1. Koyakkan roti dan rendam dalam susu.
2. Blend gula, mentega, telur, esen vanilla, tepung jagung
3. Masukkan kismis, gaulkan dan tuangkan ke dalam loyang.
4. Bakar dalam suhu 180'C selama 40 minit @ hingga masak.
3. Masukkan kismis, gaulkan dan tuangkan ke dalam loyang.
4. Bakar dalam suhu 180'C selama 40 minit @ hingga masak.
Sos Kastad
Gaulkan bahan sos kastad dan masakkan di atas api yg sederhana.
sejukkan sebelum dituangkan diatas puding semasa menghidang.
inilah hasilnya..........
No comments:
Post a Comment