Tuesday, March 6, 2012

Ikan Cencaru Belah Belakang











Bahan-bahan:
2 ekor ikan cencaru - dibersihkan dan belah bahagian belakang.

Ikan Cencaru Belah Belakang


Bahan untuk tumbuk :
4 biji cili merah
3 bawang merah
2 cm belacan

Cara-caranya
1.      Ikan cencaru dibersihkan dan dibelah belakangnya.
2.     Lumur ikan dengan garam dan kunyit
3.     Sumbatkan cili yang ditumbuk tadi dibahagian belahan  belakang ikan.
4.     Panaskan 2 cawan minyak dan goreng dengan api sederhana semasa mengoreng
5.     Goreng hingga garing, kemudian angkat dan toskan minyaknya....

Dah siap, jemput makan........

Kat rumah mas, kalau masak ikan ni, nanti en. Suami & Alya akan gaulkan nasi dengan minyak baki goreng ikan tadi.. memang sedap la, sebab minyak tu dah rasa pedas, masin dan masamnya....

Kalau untuk kesihatan memang tak elok sebab kole semua tu, tapi sekali sekala tak pa kot .........





No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...