DAGING MASAK KICAP
Sumber : yatiememories.blogspot.com
- 1 kg daging batang pinang
- 4 biji kentang- kupas kulit dan potong berbaji
- 1/2 cwn kicap pekat manis
- 3 sudu besar sos tiram
- 1 sudu kecil serbuk lada hitam
- 2 tangkai lada hijau ( di belah 2, pastu belah tnghnya tapi jngn sampai putus)
- 1 labu bwng besar- di mayang
- 1/2 cwn minyak untuk menumis
- garam dan gula( jika perlu)
- Air secukupnya-jika perlu.
- 1 labu bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 15 biji cili padi- ptng kecik2
- 1 btng kayu manis, 2 kntm bnga lawang, 2 biji buah pelaga
- 2 btng serai- di ketuk
- 2 tangkai daun sup
- 2 tangkai daun bawang
Cara-Cara
- Potong daging kecil2 dan rebus hingga empuk. Sekiranya guna daging batang pinang tak perlu di rebus dahulu.
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis/hiris sehingga wangi.
- Masukkan daging dan kentang yg telah di potong berbaji. Masukkan serbuk lada hitam.
- Masukkan kicap pekat, sos tiram dan sedikit air. Biarkan daging dan kentang empuk.
- Masukkan lada hijau yg di belah 2 tadi dan bawang yg di mayang. Gaul rata.
- Sekiranya rasa dah ok, matikan api dan hidangkan....tabur bersama bahan hiasan.
- Angkat dan hidangkan bersama nasi putih
No comments:
Post a Comment