Sunday, December 18, 2011

Masak Lemak Ikan Gelama










MASAK LEMAK IKAN GELAMA

Bahan-Bahan:
2 ekor ikan gelama

Bahan untuk Dikisar
2 biji cili merah
3 biji cili padi
1 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup


1 batang serai – diketuk-ketuk
2 keping asam gelugor
1 cawan santan
1 biji bawang besar dipotong bulat
sedikit minyak untuk menumis
Garam secukup rasa


Caranya:

1.   Ikan dibasuh, masukkan kunyit & garam.   
     Goreng hingga sederhana garing
2.   Panaskan periuk, tumis bahan tumisan hingga wangi
3.   Masukkan santan, garam secukup rasa dan masak hingga mendidih
4.   Masukkan ikan, dan bawang yang dipotong bulat.
5.   Boleh tambah cili padi kalau nak pedas

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...