Salam
semua.......
Minggu
lepas mas mencubakan diri membuat kek coklat cheese yang dikukus.
Memang sedapla kek ni... Cadang nak topingkan kek tu dengan corak
yang cantik la kononnya....... sekali dah masak, dah bercorak-corak
jadinya..... Apapun tak pa la, hasil percubaan yang pertama.......
jom
tengok resepinya.....
KEK
COKLAT CHEESE KUKUS
BAHAN
A
*
250 gm cream cheese
*
60 gm gula halus
*
1 biji telur
*
25 ml air
*
1 sb tepung gandum
|
BAHAN
B (Kek Coklat)
*
2 biji telur
*
1 cwn gula halus
*
1 sk vanilla
*
2 sb serbuk koko
*
1/2 cwn air panas didih
*
1/2 cwn cwn susu segar/cair
*
1/2 cwn minyak jagung/masak
*
1 cwn tepung gandum
*
1 sk baking soda
*
1/2 sk baking powder
|
Cara-cara
– Bahan A
1.
Pukul cream cheese bersama dengan gula.
2.
Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum.
Cara-cara
– Bahan B
1.
Pukul telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang
2.
Setelah kembang masukkan vanilla dan diikuti dngn koko
3.
Masukkan air panas, susu dan minyak
4.
Setelah itu masukkan tepung gandum, b. soda dan b. powder yang telah
diayak dan gaul sebati.
5.
Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian.
CARA
MEMASAK.
1.
Panaskan kukusan dan balut dngn kain penutupnya.
2.
Sapukan sedikit minyak di loyang dan alas dengan kertas minyak
3.
Letak adunan coklat dan kukus selama 15 minit.
4.
Tuang adunan cream cheese diatasnya dan kukus selama 15 minit.
5.
Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya dan kukus lagi selama
20 minit/masak.
6.
Sejukkan dan boleh di hidangkan....
No comments:
Post a Comment