Menunaikan hajat hati alya yang nak makan masak ketam, hari sabtu tu pergi la cari ketam kat pasar malam Kepala Batas. Nasib baik ada ketam, En. Suami pun belila 3 ekor. Mas ni tak berapa minat sangat la ketam, nak makan susah, nak kena kopekkan kulit dulu.... lagipun ianya tak jadi lauk la orang utara kata...
3 ekor tu pun tak abihnya makan........
Mas cuba resepi dari Blog Dapur Tanpa Sempadan... dan edit sikit, sebab mas hanya masak 3 ekor jer...
BAHAN-BAHANNYA
3 ekor ketam
1/2 biji nenas
2 batang serai, dititik
1 cawan pati santan
2 cawan santan cair
1 keping asam gelugor
Garam dan secubit gula
BAHAN KISAR HALUS
4 biji cili merah
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3/4 inci kunyit hidup
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3/4 inci kunyit hidup
2 sudu kecil jintan manis
Secubit belacan
CARANYA
1. Ketam disiang, cuci dan toskan.
2. Masukkn ke dalam periuk bersama bahan2 kisar halus, serai dan asam gelugor. Masak hingga mendidih dan ketam bertukar warna. Tuang santan cair, kacau dan biar mendidih.
3. Tambah nenas, masak hingga nenas lembut sedikit, tuang pati santan, masukkan daun kunyit. Perasakan dengan garam secukupnya dan secubit gula. Kacau perlahan dan masak dengan api kecil hingga mendidih, kacau dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat dan lauk2 lain...
No comments:
Post a Comment