Monday, February 20, 2012

KARIPAP



 
Kelmarin mas cuba buat karipap, dah lama niat dihati nak cuba wat karipap... kelmarin, basuh baju & sidai baju awal-awal (rajinkan....) sebab kononnya nak la wat karipap untuk sarapan... sarapan apanya, pukul 10 pagi baru start potong ubi kentang la, itu belum wat doh nya lagi......... hehehe....... last-last jadi untuk minum petang jer la..... pukul 2 petang siap buat karipap ni....
Mas ni dah xcited sangat la, nak merasa la kan karipap yang buat tu apala rasanya, sedap ker tak? siap jer karipap tu terus goreng....... hehehe.... sedapla gak...

komen En. suami, rempah lebih la pula....... anak-anak makan jer, tapi anak-anak mas makan kulit karipap jer, inti nanti buang... Mas buatkan karipap kosong tak berinti untuk dia orang.
Ini lah hasilnya........














siap buat sejuk beku lagi ha..
(untuk mak & MIL mas...)


Bahan-bahan
  • 4 cwn tepung gandum
  • 2 sudu besar butter - panaskan
  • 1/2 cwn minyak masak-panaskan
  • secubit garam
  • 1 cwn air suam

  • INTI
  • 6 biji kentang
  • 3 sudu besar serbuk kari daging
  • 1 biji bwg besar
  • 2 ulas bwg putih
  • 1 batang kulit kayu manis
  • Isi ayam – potong dadu
  • garam dan gula
  • air

 

Cara-cara – Doh Karipap


  1. Campurkan tepung, marjerin,minyak masak yang telah dipanaskan (utk mendapatkan kulit karipap yg rangup). Gaul rata menggunakan sudip. Bancuh air & garam. Masukkan sedikit demi sedikit dan uli doh hingga boleh dicanai.


Cara-cara – Inti Karipap


  1. Kentang dikupas dan dipotong dadu dan ketepikan.
  2. Tumbuk lumat bawang besar, bawang putih. Tumiskan bahan-bahan tersebut & kulit kayu manis hingga naik bau. Masukkan pes kari dan kacau rata. Kemudian masukkan kentang, isi ayam, air dan garam serta gula secukup rasa. Masak dengan menggunakan api sederhana sehingga kentang empuk dan air kering.
  3. Setelah masak,angkat dan sejukkan.
  4. Doh karipap tadi bulat2 kan ikut saiz 1 biji karipap. Bila dah siap, tutup dengan plastik supaya doh tak kering. Lepastu, canai doh jangan terlalu nipis.
  5. Masukkan inti dan klim.- mas guna acuan karipap jer, tak perlu la mengelip-ngelip kan.......
  6. Goreng dengan api yang sederhana hingga kekuningan.
    Dah siap, boleh makan untuk sarapan @ minum petang...........



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...