Wednesday, February 15, 2012

KEK COKLAT CHEESE KUKUS




Salam semua.......

Minggu lepas mas mencubakan diri membuat kek coklat cheese yang dikukus. Memang sedapla kek ni... Cadang nak topingkan kek tu dengan corak yang cantik la kononnya....... sekali dah masak, dah bercorak-corak jadinya..... Apapun tak pa la, hasil percubaan yang pertama.......















jom tengok resepinya.....


KEK COKLAT CHEESE KUKUS


BAHAN A

* 250 gm cream cheese
* 60 gm gula halus
* 1 biji telur
* 25 ml air
* 1 sb tepung gandum
BAHAN B (Kek Coklat)

* 2 biji telur
* 1 cwn gula halus
* 1 sk vanilla
* 2 sb serbuk koko
* 1/2 cwn air panas didih
* 1/2 cwn cwn susu segar/cair
* 1/2 cwn minyak jagung/masak
* 1 cwn tepung gandum
* 1 sk baking soda
* 1/2 sk baking powder

Cara-cara – Bahan A

1.  Pukul cream cheese bersama dengan gula.
2. Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum.


Cara-cara – Bahan B

1.   Pukul telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang
2.  Setelah kembang masukkan vanilla dan diikuti dngn koko
3.  Masukkan air panas, susu dan minyak
4.  Setelah itu masukkan tepung gandum, b. soda dan b. powder yang telah diayak dan gaul sebati.
5.  Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian.


CARA MEMASAK.

1.   Panaskan kukusan dan balut dngn kain penutupnya.
2.  Sapukan sedikit minyak di loyang dan alas dengan kertas minyak
3.  Letak adunan coklat dan kukus selama 15 minit.
4.  Tuang adunan cream cheese diatasnya dan kukus selama 15 minit.
5.  Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya dan kukus lagi selama 20 minit/masak.
6.  Sejukkan dan boleh di hidangkan....





No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...